Effectief spint bestrijden. Hoe krijg je het weg?

Wat is spint? Spint is een infectie van mijten en komt voor op planten. Met het oog is spint lastig te zien omdat de mijten zo klein zijn en ze vaak aan de onderkant van het blad zitten. Wat doet spint? Ze tasten de bladeren van de plant aan doordat ze voedingsstoffen (en vocht) uit de plant nemen die de plant zelf nodig heeft. Je herkent spint aan kleine bruine of gele puntjes op het blad van de plant en aan kleine fijne spinraggen. Spint ontstaat vooral als het warm en droog is. Oude potgrond is een ideale plek voor spint om zich voort te planten. Maar ook planten die niet heel gezond zijn zijn vatbaar voor spint.

Soorten spint

We kunnen een aantal soorten spint onderscheiden:

 • Kasspinmijt/bonenspinmijt
 • Ligustermijt
 • Fruitspinmijt
 • Orchideeënspinmijt
 • Anjerspinmijt
 • Coniferen- of sparrenspint
 • Buxusspint
 • Citrusspint

De meest voorkomende spint is de kasspinmijt of bonenspinmijt, anjerspint en orchideeënspint.

Wat kun je het beste doen tegen spint?

Om de aantasting door spint van je kamerplant te voorkomen kun je ervoor zorgen dat je je plant regelmatig water geeft en ook de bladeren vochtig houdt. Zorg voor verse potgrond zodat er voldoende voeding in zit. Spint houdt van droge lucht en warme plekjes dus zet de plant niet in de buurt van een radiator. Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe kleiner de kans op spint.

Spint bestrijden met sprays

Als je ondanks de voorzorgsmaatregelen toch spint in je plant hebt dan kun je het op de volgende manier bestrijden. Omdat spint zich snel voorplant is het van belang dat je snel start met de bestrijding ervan. Je kunt gebruik maken van sprays op chemische of biologische basis. Chemische sprays werken snel maar de spinmijt kan hier resistent tegen worden. Ook zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet aan te raden omdat ze agressief zijn en ook schadelijke effecten hebben voor nuttige insecten en het milieu. Biologische sprays zijn beter voor het milieu en de spinmijt wordt hier niet resistent tegen.

Zelf spint bestrijden. Hoe krijg je spint weg?

Je kunt ook gebruik maken van tips van ‘oma weet raad’ maar dat zijn niet altijd goede en/of effectieve oplossingen. Het eerste huis, tuin en keukenweetje is: maak een mengsel van azijn, zeep en water en spuit dit op de bladeren van de plant. Een tweede optie, die heel effectief is maar wel schadelijk voor de plant zelf is: een mengsel maken van spiritus, zeep en water en dit op de plant spuiten. Een derde manier van zelf spint bestrijden is water te koken en hier knoflook aan toe te voegen. Na afkoelen afwasmiddel toevoegen aan dit mengsel en het met een plantenspuit op de bladeren spuiten.

Oplossingen tegen spint

Veel oplossingen tegen spint zijn of niet heel effectief of ze zijn wel effectief tegen spint maar schadelijk voor de plant zelf. Om spint echt te bestrijden maak je gebruik van de biologische spray tegen spint. Een zeer doeltreffende oplossing tegen spint. Spint wordt niet resistent en het is een oplossing die vriendelijk is voor het milieu. Voeg de juiste hoeveelheid druppels toe aan water in een plantenspuit en besproei de plant. Deze spray, op basis van plantaardige koolzaadolie, bestrijdt eitjes, larven en volwassen insecten. Dankzij de producten van Compo is je plant snel spintvrij.

Veelgestelde vragen over spint

Heb je vragen over spint? Hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen over spint.

 • Hoe krijgt een plant spint? En plant is vatbaar voor spint als de potgrond oud en ongezond is en de plant droog staat. Een slecht onderhouden plant heeft meer kans op spint dan een plant die voldoende bemesting en water krijgt
 • Welke insecten eten spint? Een natuurlijk vijand van spint is roofmijt. Roofmijt eet ook de eitjes van spinmijt dus in alle stadia van spint wordt zij gegeten door roofmijt.
 • Kan spint tegen kou? Spint kan kou overleven door bij koud weer weg te kruipen en te overwinteren op een beschutte plek. Hij gaat niet dood door kou maar de ontwikkeling van de mijt stopt tijdelijk als de temperatuur onder 12 graden komt